С 50% орязване на възнагражденията на директорите и членовете на бордовете

...
С 50% орязване на възнагражденията на директорите и членовете на бордовете
Коментари Харесай

Властта реже апетитните заплати в държавните дружества

С 50% орязване на възнагражденията на директорите и членовете на бордовете на държавните предприятия, намиращи се под шапката на Държавната консолидационна компания и Министерството на стопанската система и индустрията предвижда новото управление на ведомството. Това разгласи на пресконференция министърът на стопанската система и промишлеността Богдан Богданов, който показа разбор на проблемите в ДКК и респективно проектите си за решаването им.

Членовете на бордовете на всички сдружения (като " Кинтекс ", " Авионамс ",  " Ел би булгарикум "  и др.) под шапката на ДКК са 39, като междинната им заплата варира сред 3500-4300 лв., а възнагражденията на шефовете са сред 12 и 14 хиляди лв.. " Това е доста над минималната заплата, някои от тези заплати са над министерските и близки, даже и надвишаващи, заплатата на министър-председателя ", регистрира министърът.

Освен това за представителни разноски са планувани по 20 000 лв. годишно, като има случаи сдружения, чиито шефове са се сменяли няколко пъти, тази сума да се харчи от всеки обособен шеф.

Затова заплатите се орязват на половина, което ще значи на по около 2000 лв. месечно за членовете на управителните бордове и 6-7000 лв. за шефовете. Представителните разноски ще са едвам по 5000 лв. годишно и то когато има потребност от това.

Богданов бе безапелационен - не е обикновено държавни чиновници да чакат да получават хонорари, съизмерими с частния бранш.

" Няма гаранция, че в случай че възнагражденията са в настоящите си размери няма да има злоупотреби. Аргументът да оставим високите заплати, тъй като не можем да намерим хора и някой ще стартира да злоупотребява, не е годен. Така или другояче злоупотреби имаме вяра, че е имало, и са при способените органи. Няма по какъв начин да чакаме държавна компания да заплаща заплати като в частния бранш. Ако някои мениджъри смятат, че са доста сполучливи, имат опция да се включат в частния бранш, където могат да получават доста по-големи заплати ", отговори на въпрос на News.bg министърът.

В рамките на месец ще стане дефинитивно подготвен анализът на всички предприятия в ДКК, като по-късно ще се реши и къде може да се понижи броя на членовете на управителните бордове.

Пресконференцията в икономическото ведомство стартира с показване на проблемите, които са констатирани от новото управление в ДКК. Министър Богданов преповтори казусът с 600-те милиона за ремонт на язовири, за който заприказва още преди 2 години Кирил Петков, строежа на водопровода София-Перник, сбъднат още през 2019 и други Освен това - ДКК към този момент две години не разгласява годишен финансов доклад, което е неприемливо и опонира на закона. Липсват и бизнес стратегии на ДКК и 6 от сдруженията под шапката му, регистрира още министърът.

Посочени бяха и дейности, осъществени от служебния кабинет.

" Над 90% от членовете на бордовете са били заменени, включително и с политически представители. Това е в интервала октомври 2022 - февруари 2023 или при служебния кабинет. Тези хора са имали задоволително време да схванат настоящото положение на сдружението и проблемите, като показват решения ", сподели Богданов.

Изхождайки от установените проблеми и идния разбор, задачата на новото управление на ДКК и министерството е освен орязване на разноските и управителния щат, по този начин също и актуализиране на бизнес стратегиите на сдруженията, основаване на централизирана система за мониторинг, преструктуриране на задълженията на ДКК.

Уволняването на целия ръб на Държавната консолидационна компания, която ръководи основните държавни предприятия като " Кинтекс ", " Авионамс " и редица други, и назначението на нови шефове, не изисква съгласуваност на съдружно равнище, тъй като е чисто професионална промяна. В това бе безапелационен министърът на стопанската система и промишлеността Богдан Богданов, като бе безапелационен, че в подопечните му ведомства няма да се вършат партийни назначения.

Смяната на целия ръб отпред на ДКК стана факт в края на миналата седмица със заповед на министър Богданов. Очевидно това е станало без никаква консултация с сътрудниците от " некоалицията " - ГЕРБ. За това свидетелства възмущението, изказано от Бойко Борисов пред публицисти през един от нормалните му воаяжи в провинцията. " Кое го постанова, без да се разяснява въобще в обществото, сменят се бордовете на тотото, на Държавната консолидационна компания през вчерашния ден, където са държавните предприятия, " Кинтекс ", там са големи запаси, с никому известни хора, изобщо некоментирани на каквото и да е равнище ", възмути се в събота някогашният министър председател, като още веднъж загатна, че " сглобката " може да бъде развалена.

В рамките на конференцията министър Богданов неведнъж уточни, че решението за промяна на борда на ДКК е персонално негово, като при взимането му се стремял да се абстрахира оптимално от политически въздействия.

" До момента всички механизми за съгласуваност и координиране, които са били сведени до нас и до мен като министър, са били прецизно спазвани. Това бе и една от аргументите да се забавим с окомплектоването на политическия екип (заместник-министрите), тъй като чакахме съответни номинации, съгласувани по съответния ред от двете обединения и от премиера Денков, вицепремиера Габриел и от мен като министър, което лиши към 2 месеца. Спазили сме механизма, който е бил координиран ", отговори на въпрос на News.bg Богданов.

Дейността на ДКК е чисто оперативна, като е извънредно значимо да има дейно ръководство, продължи той, като изрази подготвеност да отбрани дейностите си и на равнище съдружен съвет сред ГЕРБ и ПП/ДБ, на равнище икономическа комисия в Народно събрание, както и пред всеки, който има някакви забележки.

" Но да слушаме единствено причини, че е хубаво да имаме човек от една съответна партия, за мен това не е продуктивно, няма по какъв начин да продължим да управляваме обществените си сдружения по този метод. Когато приказваме за дейно ръководство, ще се радваме да обсъдим всички оферти. И когато има рецензия към нас, тя да бъде с ясни причини, а не тъй като просто не е координиран един или различен човек или за какво нямаме партиен човек в борда ", безапелационен бе още министърът.

Новото управление на ДКК се води " краткотрайно изпълняващо длъжността ", като точно задачата е да се приключи практиката на партийни назначения, измежду главните цели на новото управление на министерството е идващият ръб на държавния консорциум да бъде определен посредством транспарантна конкурсна процедура на база професионални критерии. Конкурсът за ново шефство на ДКК би трябвало да се организира след 6 месеца.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР